Jak se prodávají auta před Vánoci? Odpovídala Karolína Topolová

Chat je uzavřený18.12.2018 10:00

Karolína Topolová.

Jak se prodávají ojetiny obzvláště před vánoci? Jaká výbava je pro lidi zásadní? Kupují se hybridy a elektromobily? Jak se prodávají zánovní automobily? Kolik si jsou ochotni lidé půjčit na nákup auta? Ptejte se nejen na to generální ředitelky mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO Karolíny Topolové. Host odpovídá v úterý 18. prosince od

Karolína Topolová, generální ředitelka AURES Holdings, kam patří značky AAA AUTO a Mototechna, se pohybuje v branži s ojetými vozy již dvacet let. Pro největšího tuzemského prodejce ojetin v roce 1998 založila zákaznické call centrum, které je nyní jedním z největších ve střední Evropě. Postupně se vypracovala až na generální ředitelku společnosti. Časopis Forbes ji řadí mezi padesát nejvlivnějších žen České republiky, umístila se mezi TOP 25 ženami českého byznysu, byla mezi finalisty soutěže Manažer roku, získala ocenění Manažerský talent, Lady Pro a nejnověji Marketér roku. Věnuje se i charitativní činnosti jako předsedkyně správní rady Dětské dopravní nadace, která podporuje děti obětí dopravních nehod. Je vdaná a má téměř pětiletou dceru.

Chat

  • SK

    Je v ČR často auto přímo vánočním dárkem pro někoho?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, je tomu opravdu tak. Zájem bývá obzvláště o zánovní automobily. Je to proto, že jsou oproti novým levnější.

  • DENMARK

    Jak se v ČR prodávají ojetiny obzvláště před vánoci?

  • Host chatu

    Dobrý den, největší zájem je o zánovní vozy, zejména pak v populární kategorii SUV, nebo naopak menší a levné vozy, které jsou vhodným dárkem pro mladé s čerstvým řidičákem.

  • SOD

    Které ojetiny se prodávají před Vánoci v ČR nejvíc?

  • Host chatu

    Dobrý den, viz předchozí odpověď - největší zájem je o zánovní vozy, zejména pak v populární kategorii SUV, nebo naopak menší a levné vozy, které jsou vhodným dárkem pro mladé s čerstvým řidičákem.

  • ANTI

    Které ojetiny se prodávají před Vánoci v ČR nejméně?

  • Host chatu

    Dá se říci, že nejmenší zájem je o takzvaná letní auta - coupé, kabriolety a veterány.

  • HRANA

    Několikrát jsem v poslední době slyšela, že někdo čeká s pořízením vozu na konce roku. Nechápu proč. Má to snad nějaké výhody?

  • Host chatu

    Má, a to přinejmenším výhodu nižší ceny. U většiny prodejců ojetých vozidel včetně AAA AUTO padají ke konci roku ceny na minimum. Díky tomu – a také díky stále vyšší oblibě aut jako vánočních dárků – se v tomto období v posledních pěti letech zvýšil náš prodej téměř o polovinu. Letos očekáváme opět vyšší zájem i díky dosud poměrně výhodným úvěrovým podmínkám.

  • wayel

    Kdyby se mi nějaké auto líbilo, jak moc si ho můžu vyzkoušet? Jak dlouho se s ním můžu třeba projet, abych si ho mohl fakt prověřit?

  • Host chatu

    "Jestli se vám vůz skutečně líbí, nebudeme vás nijak omezovat. Trasa, doba jízdy i vzdálenost je plně ve vaší režii. Obecně však doporučujeme, aby jízda trvala nejméně půl hodiny, tak abyste při ní zvládl vystřídat různé komunikace a co nejvíce různorodých jízdních situací, včetně brzdění a vyhýbacích manévrů. Měla by vám „sednout“ ergonomie, vybavení vozu i celkové pohodlí při jízdě. Náš prodejce vám navíc při jízdě může odpovědět na všechny případné otázky ohledně technických parametrů. Chceme, abyste od nás odjížděl jako spokojený zákazník – ať už s novým vozem nebo bez něj. Pro zákazníky Mototechny, která prodává zánovní a prémiové vozy, máme navíc k dispozici službu Try&Buy, kdy si můžete automobil zapůjčit až na 30 dní. Auto si tak bezpečně vyzkoušíte v běžném provozu. Pokud si ho následně koupíte, cena nájmu se Vám odečte z ceny vozu."

  • Novciar

    Jak moc jsou vaši zákazníci konzervativní, pokud jde o výběr značek? Někde jsem četl, že Češi jsou z tohoto hlediska téměř evropská rarita – jak si jednou koupí škodovku, už snad nikdy nevlezou do jinýho auta.

  • Host chatu

    Něco na tom bude. Nemáme sice celoevropská čísla, ale ze všech čtyř zemí, kde působíme, jsou čeští zákazníci skutečně nejvěrnější „své“ značce, daleko více než třeba maďarští nebo polští. Třetina našich domácích zákazníků vybírá auto stejné značky a v případě škodovek je jich dokonce skoro polovina. Pro srovnání: třeba v Polsku zůstává stejné značce věrno jen asi 14 % zákazníků.

  • HROMADKA

    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli už se u vás prodávají i automobily s alternativními pohony? Děkuji Petr

  • Host chatu

    Dobrý den, naše nabídka odráží situaci na trhu, tzn. největší nabídku v oblasti alternativních pohonů máme v případě vozidel na LPG, které se na našich silnicích začali ve větší míře prosazovat jako první. V posledních letech je však výrazně dohání a občas i předhání velmi populární CNG. Kv§ůli zvyšující se poptávce jsme v Praze zřídili speciální sekci pro tyto automobily pod značkou Mototechna Eco Drive.

  • Pavel Kostina

    Dobrý den, trošku z jiného soudku - zajímal by mě váš názor na celoroční pneumatiky.

  • Host chatu

    Dobrý den, celoroční pneumatiky vnímám jako určitý kompromis mezi zimní a letní pneumatikou, který je vhodný pro ty, kteří v zimě tolik nejezdí, resp. pohybují se po udržovaných cestách, neplánují pobyt na horách a jsou schopni omezit jízdy v kalamitních situacích. Ostatním řidičům doporučuji přezouvat a využívat tak potenciál, který zimní pneumatiky poskytují. A dobrá zpráva na konec - k vybraným automobilům u nás dostanete zimní pneumatiky zdarma. 

  • LUKY

    Dobrý den, slyšel jsem, že se v áčkách prodala Lancia prezidenta Havla. Máte na skladě ještě nějaké další historické kousky? Díky Lukáš

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, máme. V nabídce Mootechny Classic najdete skutečně velmi zajímavé kousky. Od luxusních Ferrari, přes Fordy Mustangy z šedesátých let až po velmi zachovalé Škody 120, Favority a Lady.

  • Kristyna Jiraskova

    Dobrý den, viděla jsem nedávno zprávu, že jste přivítali 2.2 milionu zákazníků za celou dobu. to je slušné. Kolik se třeba očekává příští rok? Tedy, jestli se to dá vůbec odhadnout. Díky, Kristýna J.

  • Host chatu

    Dobrý den, díky za gratulace. Ano, odhadnout se to dá. Vzhledem k tomu, že letos obsloužíme téměř 170 tisíc lidí, je při růstu na úrovni trhu, podpořeném navíc rychlou expanzí a inovacemi dle našeho odhadu reálné, že v roce 2019 by se mohlo jednat až o 200 tisíc zákazníků.

  • veverka

    Zdravím paní ředitelko. Můžu se zeptat, kolik poboček teď vlastně máte? Dá se vůbec ještě vaše síť nějak rozšiřovat? dík za odpověď, Juraj

  • Host chatu

    Pěkný den, v roce 2019 skupina kromě několika autocenter v Polsku otevře po více než dvou letech novou pobočku AAA AUTO také v České republice a v Maďarsku. Koncem roku 2019 by tak měla síť AAA AUTO zahrnovat 50 autocenter, tedy nejvíce v historii

  • MICKY

    Zdravím, rád bych koupil manželce menší auto. Dá se nákup stihnout ještě do vánoc? Michal

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě dá. Vše můžete vyřídit za jednu návštěvu u nás. Doporučuji podívat se předem na náš web a udělat si představu, jaké auto byste chtěl. U nás už je to pak jen formalita a můžete odjet v novém voze.

  • JAN S

    Kolik aut za rok prodáte? Honza

  • Host chatu

    Dobrý den, přesná čísla máme za rok 2017, kdy to bylo v rámci celé skupiny přes 75 tisíc aut. Letos toto číslo podle dosavadních údajů určitě překonáme.

  • JANATA

    Dobrý den, je u vás možné koupit auto na splátky? Jana

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě to je možné. Máme širokou nabídku možností. Stačí se podívat na náš web, zavolat na naši bezplatnou linku 800 110 800 nebo navštívit jakoukoli pobočku, kde vám kolegové ochotně poradí.

  • LIBA

    Dobrý den, jaká auta se u vás prodávají nejvíc? Díky Libor

  • Host chatu

    Dobrý den, největší stálicí v prodejích je dlouhodobě Škoda Octavia ve verzi kombi. Hned za ní pak Škoda Fabia následovaná VW Passatem.

  • FOUDY

    Jak muzu veet, ze u vas nekoupim srot?

  • Host chatu

    Při nákupu ojetého vozu u nás máte možnost si celý vůz prohlédnout, dát ho na zvedák či napojit na vlastní diagnostiku. Doporučujeme si vzít s sebou i mechanika, kterému důvěřujete. Navíc velcí prodejci, jako jsme my, automobily při výkupu důkladně kontrolují, aby za ně mohly ručit. Kontrolujeme 107 technických parametrů a vozy prověřujeme ve všech dostupných databácích, aby byly v pořádku i po právní stránce. To je také důvod, proč se zaměřujeme na vozy tuzemského původu.

  • stars

    Hodne spolupracujete s osobnostmi - funguje vam to?

  • Host chatu

    Koncept spolupráce se známými osobnostmi využíváme již v dlouhodobé histporii Áček. Aktuálně spolupracujeme tři roky s herci Vaškem Vydrou a Veronikou Žilkovou, nově pak s Chantal poullain, zappočali jsme třetí rok jako partneři nejvyšší fotbalové soutěže Fortuna ligy, podporujeme na cestách dakaristu Lukáše Kvapila a zároveň spolupracujeme s influencery jako je Andrea Kalousová nebo Osmany Laffita. Každý archetip nám pomáhá oslovit jinou cílovou skupinu a oslovit tak opravdu široké publikum potenciálních zákazníků. Pomáhá nám to i úspěšně budovat renomé našich značek.

  • Dotaz

    Kdyz si vyberu auto z Brna, kolik zaplatim, abyste mi auto prevezli napr. do Tabora? Koukam u vas po autech a s mym stestim si vyberui neco někde jinde:-)

  • Host chatu

    Nezáleží, kde vybraný automobil aktuálně stojí. Pro naše zákazníky vždy zajistíme převoz vozu na nejbližší pobočku, aby to byléo bez starostí. Doporučuji zyvolat na naše bezplatné kontaktní centrum, kde Vám kolegové řeknou, kde vůz přesně stojí a kdy může být na Vámi vybrané pobočce. Nákup pak bude příjemnější a bez starostí. Těšíme se na Vás!

  • jojo

    Kdyz si vyberu auto z Brna, kolik zaplatim, abyste mi auto prevezli napr. do Tabora? Koukam u vas po autech a s mym stestim si vyberui neco někde jinde:-)

  • Host chatu

    Nezáleží, kde vybraný automobil aktuálně stojí. Pro naše zákazníky vždy zajistíme převoz vozu na nejbližší pobočku, aby to byléo bez starostí. Doporučuji zyvolat na naše bezplatné kontaktní centrum, kde Vám kolegové řeknou, kde vůz přesně stojí a kdy může být na Vámi vybrané pobočce. Nákup pak bude příjemnější a bez starostí. Těšíme se na Vás!

  • hfdtre

    Dobry den, casto ctu, ze se vam dari. To je tak dobra ekonomicka situace? Dik

  • Host chatu

    "Letošní rok je zatím nejsilnější v historii našeho působení na středoevropském trhu. Meziročně zatím rosteme o téměř 11 % a měsíčně ve 46 pobočkách ve čtyřech zemích prodáváme v průměru přes sedm tisíc vozů. Na dobrých výsledcích skupiny má významný podíl i rychlé zvyšování měsíčních prodejů v Polsku, které se meziročně vyšplhaly na dvojnásobek. Růst v Polsku v příštím roce podpoříme otvíráním dalších poboček a rozšiřováním kapacity stávajících. Expandovat budeme v menší míře opět i v Maďarsku. Pokud příznivé podmínky na trhu přetrvají a nové pobočky budou efektivní, naše skupina AURES Holdings očekává zvýšení celoročních prodejů v roce 2019 až na 100 000 vozů. K letošním rekordním prodejním výsledkům společnosti významně přispívá zavádění řady nových produktů a služeb v rámci inovací. Díky projektům inovační laboratoře AuresLab jsme úspěšně odstartovali autopůjčovnu Mototechna Drive, službu Try & Buy, carsharing FleetHero nebo značku investičních vozů Mototechna Classic. "

  • MARTIN

    Dobry den, jste hodne vyrazna zena a i dobre hodnocena na podnikatelskem poli. Jake oceneni povazujete za top?

  • Host chatu

    Nejsem typ člověka, který bazíruje na trofejích, ale vždy mě potěší, že je za mnou vidět dobře odvedená práce. Nicméně je to zásluha i lidí kolem mě, kteří skvěle realizují veškeré projekty a pomáhají mi tak dodržet cíl, který jsem si dala při nástupu do funkce generální ředitelky, a to posunout společnost blíže zákazníkůvi a rozšířit tak podnikatelský modej od prodeje automobilů dál. Nyní přeprodáváme již i softwary a zákazníkům nabízíme širokou škálu doplňkových služeb, proto se k nám rádi vracejí.

  • maros

    Dobry den, jak to lide maji s uvery na auta a jak se to vyvynulo za poslednich nekolik let. Dekuju

  • Host chatu

    Dobry den, za pět let vzrostla průměrná cena ojetého vozu financovaného z úvěru téměř o polovinu, a to na 260 tisíc korun. Zvýšila se také velikost akontace, tedy podíl ceny vozu zaplaceného přímo kupujícím, a to o 37 %. Průměrná cena ojetého vozu pořizovaného na úvěr je 258 863 Kč. Pokud ji srovnáme s cenou před pěti lety, je to téměř padesátiprocentní nárůst. Každým rokem také roste výše úvěru, který si řidiči na ojetá auta berou. Zatím co v roce 2014 byla průměrná výše úvěru 130 128 Kč, dnes to je 192 919 Kč. Ještě vyšší úvěrovou částku si jsou kupující ochotni vzít na zánovní automobily, a to letos v průměrné výši 286 903 Kč, což je o 40 % více než v roce 2014. V obou případech roste také výše akontace.

  • huraj

    Predpokladam, ze se budou nejlepe prodavat SUV, ze

  • Host chatu

    Vozy SUV představují nepochybně nejdynamičtější segment trhu, proto mu také věnujeme mimořádnou pozornost. V Praze tento segment, který dále získává pozice na úkor donedávna dominantních modelů typu hatchback nebo kombi, aktuálně tvoří již 16,7 % našeho celkového prodeje. Zatímco poptávka po terénních SUV a skutečných offroadech je spíše na ústupu, stále více na odbyt jdou rodinná/městská SUV, která dnes tvoří již 80 % celkového odbytu u nás. Svědčí to o tom, že SUV si řidiči nepořizují jen do terénu, ale díky jejich komfortu a bezpečnosti celkem běžně již i do standardního městského provozu.

  • Tomas Ron

    Pani Topolova, kde vidite budoucnost autobazaru? Dekuju

  • Host chatu

    Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Velcí prodejci ojetých automobilů vidí budoucnost trhu v investicích do inovací, které jim přinášejí širší a náročnější spektrum zákazníků. AAA AUTO za 25 let své existence přivedlo na trh celou řadu inovačních postupů, které mění trh s ojetinami v sofistikovaný business, založený na nejmodernějších IT technologiích a internetu. Nákup ojetého vozu už zdaleka není jen otázkou široké nabídky automobilů ve vozovém parku, a to i přes fakt, že nabízíme v současnosti 8,5 tisíc vozů.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov